Tuleva lukuvuosi ja uusi OPS

Kesäloma on jälleen mennyt kovin nopealla temmolla ja on aika korkata lukuvuosi tulille. Tuleva vuosi tuokin jonkin verran muutoksia päivittäiseen koulussakäyntiin. Nyt mukana on muun muassa uusi Grasu15-ryhmä joka näin alkuun sijoittuu Kuntolan luokkaan. Grasu13 siirtyy ensimmäisen jakson ajaksi Mannilaan.

Uusi opetussuunnitelma kaikkine kujeineen tuo myös hieman muutoksia joista tämä sivusto grasuvalidia.com on yksi esimerkki. Se on ainakin minun opintokokonaisuuksissani ja teemoissani kovassa käytössä. Siihen tutustutaan ensimmäisten päivien aikana.

Seuraavassa vielä hieman muistutusta uuden OPSin uudistuksista:

Ammatillisen koulutuksen uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2015. Muutos koskettaa kaikkia opiskelijoita, riippumatta siitä, milloin opinnot ovat alkaneet.

Näkyvin muutos on siirtyminen opintoviikoista (ov) osaamispisteisiin (osp) sekä ammattitaitoa täydentävien tutkinnon osien muutokset.

Arviointiasteikko ei tule muuttumaan, vaan se pysyy edelleen asteikolla 1-3.

Ammatillisten tutkinnon osien ammattitaitovaatimuksiin ei tule suuria muutoksia. Joidenkin tutkinnon osien laajuus osaamispisteinä muuttuu, mutta aiemmin suoritetut tutkinnon osat tunnustetaan uudistettuun tutkintoon täysimääräisesti.

Yhteisten tutkinnon osien (YTO) osuus tutkinnosta kasvaa. Tieto- ja viestintätekniikka ja sen hyödyntäminen, Yrittäjyys- ja yritystoiminta sekä Työelämätaidot tulevat kaikille pakollisiksi. Taito- ja taideaineissa ei ole enää vapautuksia 18-vuotta täyttäneille. Vapaasti valittavien tutkinnon osien osuus tutkinnosta vähenee.

Jatkavien opiskelijoiden osalta aiemmin suoritetut opinnot tunnustetaan valtakunnallisten ohjeiden mukaan mahdollisimman joustavasti. Suoritusten siirtäminen uuteen tutkintoon voi kuitenkin aiheuttaa vähäisiä lisäsuorituksia ja tutkintotodistuksessa painopistemuutoksia.

ov = opintoviikko                    osp = osaamispiste

Ammatillinen perustutkinto

31.07.2015 asti

1.8.2015 alkaen

Ammatillinen perustutkinto 120 ov Ammatillinen perustutkinto 180 osp
Ammatilliset tutkinnon osat 90 ov Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp
Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 20 ov Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 ov Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 osp

 

 

Kategoriat: Blogi ja Grasuvalidia tiedottaa.

Vastaa