runebergin tortut

 

Runebergin tortut

 • 175 gvoita
 • 1 dlfariinisokeria
 • 1 dlsokeria
 • 2 kplmunaa
 • 2 dlvehnäjauhoja
 • 1 1/2 dlkorppujauhoja
 • 1 dlmantelijauhetta (tai piparimuruja)
 • 1/2 dlperunajauhoja
 • 2 tlleivinjauhetta
 • 2 tlvanilliinisokeria
 • 2 dlkermaviiliä
 • 1/4 tlmanteliaromia (tai 2-3 tippaa karvasmanteliöljyä, apteekista )

Päälle

 • 2 dlvadelmahilloa

Koristeluun

 • 1 dltomusokeria
 • 1-2 tlvettä

Näin valmistat runebergin tortut:

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, koko ajan vatkaten.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet kermaviilin kanssa taikinaan.

Lisää halutessasi manteliaromi tai karvasmanteliöljy. Tarkista maku, jotta saat leivonnaisiin mieleisesi mantelin maun. Sekoita tasaiseksi.

Voitele muffinipellin kolot tai vuoraa ne paperisilla vuoilla.

Jaa runebergin torttujen taikina muffinikoloihin ja paina lusikalla jokaiseen leivonnaiseen syvennys. Täytä kolo hillolla ja paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Voit leipoa taikinan myös kakun muotoon rengasvuoassa. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Lisää jäähtyneisiin runebergin torttuihin vielä kiiltävä hillosilmä.

Sekoita tomusokerista ja vedestä notkea kuorrutus ja pursota muovipussin nurkkaan leikatusta reiästä kierros hillosilmän ympäri.

15.11.2017

Nyt olemme käyneet koulussa typografiaa, kirjainten anatomiaa, fontteja, värisymboliikkaa yms…(väri )

Mikä fontti sopii mihinkin tekstiin ..? Mitä tunteita värit kuvaavat…?

Valkoinen kuvaa rauhaa ja rakkautta, puhtautta. Kun musta taas pimeyttä ja vihaa, kuolemaa..

Typografia

Kirjainten/fontin valinta.(joskus halutaan herättää huomiota  ja jokus olla huomaamattomia) Tekstityypin valinalla on suuri merkitys! Julkaisun kiinnostavuuteen ja herättämiin mielikuviin..

 

///K I V U T /O S A N A /E L Ä M Ä Ä///

Olen kärsinyt joka päiväisistä kivuista jo yli vuoden, Joihin syön vahvoja lääkkeitä jotta kivut olisivat edes jotenkin hallinnassa..

Aina lääkkeet eivät auta, ja tilanne tuntuu toivottomalta. Montakymmentä kertaa olen joutunut lähtemään päivystykseen ottamaan kipupiikkejä tai pään täyteen muita mömmöjä.

Sanotaan että ”kipuihin tottuu” mutta ei, niihin ei totu ihmistä ei ole tarkoitettu sellaiseen. Kipujen kanssa vain täytyy oppia elämään ja kuuntelemaan omaa kehoa mlloin pitää levätä.

Lääkkeiden takia olen muuttunut, tuntuu kuin olisin kylmä, ilkeä ja välinpitämätön ja aina pahalla päällä tai muuten vain tosi väsynyt. Kipua sairastavien täytyy kipujen päälle sietää vielä lääkkeiden sivuvaikutukset, pahoinvointi, muistin menetys, oksentelu, kiertohuimaus, ajan ja paikan taju. Pahimmillaan jotkut lääkkeet tuottavat minulle jopa harhoja.

Tulevaisuus pelottaa minua, mitä jos tulen immuuniksi lääkkeille eikä niistä ole enää apua, tai kroppani luovuttaa ja sairaus leviää jokapuolelle kehoani.

Nyt on 26.10.2017 ja on satanut koko yön lunta. Talvi on kaunista aikaa vaikka minulla on viha rakkaus suhde sihen. Kylmät ilmat pahentavat kipujani, eli joudun viettämään paljon aikaa sisällä tai sitten vain ottamaan ylimääräisiä lääkkeitä!

24.10 tulin isäni lukse sairastamaan flunssaa ja potemaa kipujani, ja samana iltana jouduin lähtemään päivystykseen.. Sain kipuiikin ja useita eri lääkkeitä jotta kroppa saisi levätä. Oli ihana tunne olla edes hetki täysin kivuitta!

Tämä kaikki alkoi siintä, kun talvisena säänä paistoi aurinko ja koulun välitunti alkoi. Lähdin kavereiden kanssa viettämään välitunnin liikuntahalliin, vaikka minulla oli kepit. Ne olivat minulla viimeisiä päiviä ja periaatteesa pystyin astumaan jo jalallani, joten ajattelin että en laita piikkejä keppien pohjiin. Tämä päätös koitui kohtaloksi kun kaaduin jäisellä tiellä jalkani päälle ja nyt kärsin siintä lopun elämääni!

 

 

 

///H A L O S E N N I E M I///

19.9.2017          Näyttely on esillä 12.9.–10.12.2017

 

Menimme halosen niemen näyttelyyn luokkamme kanssa..  Päällimmäiset fiilikset kaikilla oli, että oli kylmä ilma!

 

Maisemat oli siistit, ihan kuin olisi tullut syvälle maaseutua. Olimme niemessä, ja tuuli puhalsi kylmästi ympärillämme palelluttaen kaikki kesäfiiliksissä olevat oppilaat ja opettajat!

”Taide ja kulttuuri elävät edelleen vahvana Tuusulassa kunnan omissa ja useissa talletuskokoelmissa. Näyttelyyn on koottu eri kokoelmien helmiä Pekka Halosen seuran, Aune Laaksosen Taidesäätiön, Amerin Kulttuurisäätiön, L-G Norströmin säätiön sekä kunnan omista kokoelmista” (teksti otettu halosenniemen kotiaivuilta)

 

Talo oli kaunis ja hyvin pidetty, sisustus oli kuin ennallaan! valmistusvuosi huvilalla oli 1899-1902, ja ensitöinti on tapahtunut 1990 luvun aikana..

Taiteilijaperheen linnamainen koti oli mahtava jalusta harrastaa taiteita!

Itse näyttely oli hyvin toteutettu, ja sisällä oli kotoisa tunne.

Pekka Halonen on rakastettu maalaaja suomen historiasta, hän rakasti maalaamista ja taloaan.. Talon valmistuttua hän käytti kaiken aikansa ja voimansa maalaamisen pariin.

Luokan kanssa on mahtavaa liikkua yhdessä.. Meillä on hyvä luokka, meillä on toisemme.. Kylnyydestäkin selvisimme yhdessä, joten niin tullan selviimään jatkossa kaikesta muustaki 😀

Taitelijat rakensivat suomalaisuutta rihkeasti, mieli intoa ja toivoa täynnä.

Taulut olivat hienoja, ja Pekka Halosen työt alkoivat kiinnostaa minua.

Saima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/K I S S O J E N / Y Ö/

PE 1.9&8.9  klo: 16-24  ”Kun illat pimenevät kissat lähtevät liikkeelle”

Korkeansaari oli hieno kokemus yö-aikaan, kuin koko saari olisi herännyt eloon. Ihmiset kuohusi jännitystä ja hyvää oloa illan pimentyessä ja lämpö laskeutui ympärillemme…

Eläimet kilpailivat huomiosta ja olivat ylpeitä itsestään, kantoivat itsensä kunniallisesti! Poseeraasivat kameraan ja kävelivät aitauksissaan oman elämänsä kuninkaina.

Eläimistä ylivoimaisesti minun suosikikseni tuli leijona, uljas harjansa kantaja!

Korkeasaaren suojelutyö on tärkeää, sillä ilman eläintarhoja monet lajit olisivat kuolleet jo sukupuuttoon… Useita eläinlajeja palautetaan takaisin luontoon, kun heidän kantansa on saatu paranemaan!

Maailman kasvi- ja eläin määrä laskee kokoajan huolestuttavaa vauhtia..

 

Tapahtuma oli hyvin toteutettu, ja jään innolla odottamaan ensivuotta!