Pieniä ajatuksia graafisesta suunnittelusta

Seuraava ote on suoraan tämän sivuston opetusmateriaalistani, mutta laitan sen tähän muistutukseksi teille opiskelijoille siitä mitä graafinen suunnittelu on. Teksti ei tietenkään kata kaikkea mahdollista, mutta toimii hyvänä perusjaaritteluna. Lukaise se ja heitä alle kommenttisi ja ajatuksesi!

 

Graafisella suunnittelulla on jo pitkähköt perinteet vaikka varsinaisesti se on vielä nuori ala. Varsinaiset graafiset suunnittelijat nimitettiin 1900-luvun alussa suunnittelemaan mainoksia, kylttejä, julisteita ym. Tätä ennen on kuitenkin jo suunniteltu ja kuvitettu esimerkiksi kirjoja jo keskiajalla.

Graafista suunnittelua näkee joka paikassa missä on vain on viestintää. Sitä ei oikein pääse minnekään pakoon. Vaikka vaeltaisit yksin autiomaassa jossa on hiekkaa silmänkantamattomiin, silti todennäköisesti pidät päälläsi vaatetta, johon on painettu jonkin valmistajan logo tai siinä on tekstiä jonka fontin, fonttikoon ja rivivälin on joku miettinyt ja ajatellut.

Adith Tirta

Ilman toimivia opasteita emme osaisi navigoida ja eksyisimme. Ilman järkevästi suunniteltua ja toteutettua käyttöliittymää emme osaisi nostaa pankkiautomaatilta rahaa tai oppia käyttämään uusia tietokoneohjelmia. Kirjahyllyn kasaus ilman kuvalla ja tekstillä varustettua ohjeistusta olisi melko mahdotonta. Esimerkkejä, joissa graafisen suunnittelun merkitys on tärkeää lopptuotteessa voisi keksiä tuhansia ja taas tuhansia. Graafinen suunnittelu on ammatti, jota on kuitenkin hankala lokeroida, koska se kehittyy koko ajan ja suunnittelijan osaamisen kirjo on moninkertaistunut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Suunnittelijalta vaaditaan monenlaisia taitoja ja osaamista. Graafinen suunnittelija voi työskennellä mitä erikoisimmissa paikoissa yrityksissä, yhteisöissä, projekteissa tai vaikkapa freelancerina. Silti se on hyvin heikosti työllistävä ala, koska ylitarjontaa on paljon. Etenkin tällaisina talouden heikkoina aikoina on vaikeaa työllistyä graafisena suunnittelijana. Parhaimmat ja ahkerimmat pärjäävät, jos pärjäävät.

Suunnittelijan on oltava koko ajan ajan hermolla ja verkostoiduttava sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Markkinat eivät ole enää pelkästään kotimaassa vaan työtä on etsittävä jo rajojen ulkopuolelta. Onneksi se on nykytekniikan siivittämänä myös täysin mahdollista.

Graafisen suunnittelun työnkuvan selittäminen tietämättömälle on vaikeaa. Moni kuvitteleekin suunnittelijoiden korjaavan tietokoneita tai työskentelevän atk-tukena. Se on kuitenkin ammatti, joka on elämäntapa, työ ja harrastus. Intohimo. Sitä vihaa ja rakastaa. Se vie voimat ja antaa paljon. Koskaan et ole valmis, aina on jotain uutta opittavaa. Aina kun luulet olevasi maailman paras graafinen suunnittelija näet kuinka joku muu on tehnyt paljon hienompia töitä. Graafisen suunnittelijana et pääse vähällä jos haluat pärjätä. Teet töitä melkein 24/7, mutta myös nautit siitä. Mikäs sen hienompaa!

tumblr_mf3soz1D6b1qm3r26o2_1280

11935593_10153639593496742_6051548625242636409_n

Kategoriat: Blogi ja Graafisen suunnittelun työmenetelmät.

Vastaa