Lentolipun suunnittelua, kontrasteja..

Kouluviikko lähti käytiin InDesign ohjelman asioita kertaillessa ja käytiin läpi vähän juttuja liittyen Tuhlaaja-lehden tehtävään, joka saatiin ennen joulua. Oon tuota tehtävää jatkanut jonkin verran Workshop-päivillä kotona luomalla mm. tyylejä siihen.

Typografiseen kontrastiin liittyen saimme tehtäväksi suunnnitella lentolipun. Tehtävä tuntui aluksi vähän haastavalta mutta kyllä se siitä sitten taustatöitä tehdessä lähti käyntiin. Saatiin myös toisenlainen tehtävä, kahden sivun esite tekstiä joka pitää luoda selkeämmin luettavaksi. InDesign ohjelma on tullut paljon tutummaksi näitä harjoituksia tehdessä. Ensi viikkoon… 🙂

Kirjaintyyppejä ja mainosten tekoa

Tiistaina teimme loppuun InDesign harjoitusta ja miten perustetaan värejä ohjelmalla.

Kävimme myös läpi erilaisia kirjaintyyppejä esim. miltä näyttää kalligrafiset, goottilaiset ja fantasiatyylit. Noista sen verran, että sopii paremmin lyhyisiin teksteihin, koska ovat vaikealukuisia pitemmissä teksteissä. Näitä joitain kirjaintyyppejä tuli käyttää myös Mainosmaraton 2-tehtävissä, joita pääsin aloittamaan tällä viikolla. Suurimman osan mainoksista olen saannut jo tehdyksi ja niitä tehdessä on tullut hyvää harjoitusta ohjelmien käytöstä ja eri fonttityylien opettelemisessa. (:

3.12

Tällä viikolla teimme harjoitusta InDesign ohjelmalla, jossa piti ensin itsenäisesti tehdä ohjeen mukaan. Oli ihan hyvä harjoitella myös tällä tapaa niin sai huomata mitkä asiat jäännyt mieleen ja missä tarviaa vielä kerrata. Varsinkin tuo sivupohjien ja tyylien luonti tuntuu jääneen jo mieleen aika hyvin.

Mainoksia olen suunnittelut etäpäivien aikana ja niitä tehdessä vielä varmaan ensi viikko.

26.11

Yksi kouluviikko taas takana ja tällä viikolla kävimme mm. läpi asiaa eri kirjaintyypeistä. Tehtiin aikaisemmin harjoitus, jossa piti omasta nimestä nimetä kirjainten osien nimet(fontin anatomiaa..) Tuota tehdessä jäi ainakin hyvin mieleen niitä. Tehtiin myös harjoitus, jossa laitettiin pari samankokoista kirjainta päällekkäin huomaten miten isoja eroja eri fonteilla on.

On jäännyt hyvin mieleen mitä tarkoittaa gemenat(eli pienet) ja versaalit(iso kirjain) ja päätteelliset ja päätteettömät fontit. Tältä viikolta jäi myös hyvin muistiin tuo ligatuuri kirjain eli kahden tai useamman merkin yhdistelmä.

Tällä viikolla alkoi myös ” mainosmaraton” tehtävä, eli pitää suunnitella neljä erilaista mainosta. Pariin noista tulee myös suunnitella logo. Pääsin jo vähän aloittelemaan,mutta jatkan ensi viikolla.. 🙂

tällä viikolla

Tällä viikolla jatkui väriopin ja sommittelun kurssi. Tein itse tuota sommittelun tehtävää, jossa piti luoda kuva joka näyttäisi siltä,että sen objektit on liikkeessä. Sain kuvan ja valmiiksi ja tein sen vesivärikynillä, joita en ollut aikaisemmin käyttänyt, joten oli ihan kiva päästä kokeilemaan niitä.

Tiistaina pääsin ekaa kertaa myös kokeilemaan ohjelmaa inDesign. Tunnilla kävimme läpi taittoa.

Saatiin myös tällä viikolla lainaksi jokainen Typografian käsikirja, josta tulee sitten opetella typografiaan liittyviä asioita. Kävimme myös läpi erilaisia fontteja, että miten joillain fonteilla on useita eri leikkauksia ja jollain taas ei.

Halosenniemen näyttely

 

Kävimme luokan kanssa tiistaina 19.9 Tuusulassa sijaitsevassa Halosenniemen näyttelyssä.
Näyttely sijaitsi isossa puutalossa järven rannalla.

 

maisemakuvaa järvelle halosenniemessä…

Näyttely oli nimeltään ”Taide elää” ja siinä oli pääosassa talon isännän, Pekka Halosen taide mm. hänen maisemamaalaukset. Näyttelyssä oli myös esillä muiden taiteilijoiden taidetta.

Talon sisällä oli useita huoneita, joissa oli eri teemoja, ja jokaisessa maalauksia ja jonkin verran veistoksia.

Tykkäsin tästä taulusta. Sen nimi on ” Öinen satama” ja sen on maalannut Martta Wendelin v.1917. Taulussa pidin sen rauhallisesta tunnelmasta ja väreistä.

Martta Wendelin
”Öinen satama”

Martta Wendelin oli suomalainen kuvataitelija ja hän tunnetaan erityisesti korttien ja lehtien kansikuvien piirtäjänä sekä satukirjojen kuvittajana. Hän on myös suomalaisen postikortin historian suuri nimi.

Tykkäsin myös tästä taulusta,siitä tuli heti mieleen satukirjat. Taulussa tyttö ja poika ratsastaa kalalla meressä ja mukana on myös kissa. Teos on myös Martta Wendelin vuodelta 1920 ja se on nimeltään ”Vedenemännän lahja”.

Martta Wendelin, Vedenemännän lahja

Näyttely oli mielestäni ihan kiva, koska siellä oli paljon erilaisia maalauksia,ei ehtinyt käydä aika pitkäksi koska katseltavaa riitti. Talo oli sisältä myös viihtyisä ja maisemat oli hienot. 🙂

halosseniemestä 🙂

Robert Bringhurst – The Elements of Typographic Style

The Elements of Typographic Style 3.2

Kirjailija: Robert Bringhurst

Kirjailija Robert Bringhurst on Kanadialainen typografian asiantuntija, runoilija, kirjan suunnittelija ja kääntäjä. Hän on luennoinut taiteen historiasta ja typografisesta historiasta Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa.

Kirja

Julkaistu vuonna 2008

Kirjan hinta(amazon.com)37.21$

Kirja typografian taiteesta. The elements of Typographic Style on perusteellinen matka läpi typografian menneisyyden, nykyajan ja tulevan.

Kirjasta on julkaisu neljä versiota. Uusin versio on 4.0. Kun kirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1992, siitä tuli klassikko. Graafisen suunnittelun opiskelijoille ja ammatinharjoittelijoille kirjasta on tullut ns ”Typographers Bible”

Arvosteluja kirjasta:

”The Elements of Typographic Style” is a compact yet erudite handbook on typography and graphic design. Assuming little to no knowledge of typography, Bringhurst walks the reader through various facets of typography design”¨

”Yhdistelemällä käytönnöllistä, teoreettista ja historiallista kirja on välttämätön graafisille taiteilijoille,muokaajille tai kaikille, jotka työskentelevät painetussa sivussa käyttäen digitaalisia tai perinteisiä menetelmiä.”

”I thoroughly recommend this book as an exploration of typography. You will gain a good grounding in the history and future of typographic design.”

Graafinen.com sivulta tietoa

Heraldiikka tarkoittaa vaakunaoppia. Vaakunan nyrkkisääntö on että vaakunan on oltava sellainen, että se on tunnistettavissa nuolenkantaman päästä.

Pantone-värillä tarkoitetaan väriä, joka sekoitetaan aina erivärisistä musteista ennen painamista, jolloin saadaan aina oikeanlainen väri ilman CMYkin kaltaista nelivärisarjaa.

Johann Gutenberg kehitti kohopainotekniikan ensimmäisenä 1400-luvulla Saksassa.

Gemenat ovat pienaakkosia.

Ikea/Verdana/Ikea Sans-termillä tarkoitetaan päätteetöntä kirjaisintyyppiä.