Grasujen syksyn saldoa

Marraskuu on vierähtänyt jo yli puolenvälin. Graafisen suunnittelun opiskelijoilla, joita voidaan sanoa olevan nyt kolmessa polvessa, on ollut työntäyteinen syksy. Uusi opetussuunnitelma ja sen käytännön toteuttaminen on tuonut myös lisämaustetta kaikkeen tekemiseen. Oppiminen ja arviointi perustuu osaamisperusteisuuteen, jossa mitataan mielestäni juuri sitä tärkeintä eli opiskelijan konkreettista osaamista. Tämä luo väylän perustaa ammatillisten aineiden opettaminen esimerkiksi työssäoppi -tai projektilähtöiseksi.

Olemme kahden grasu-luokan kanssa perustaneet kuvitteellisen suunnittelutoimiston, luoneet projektikansioita, budjetteja ja asiakasrekistereitä. Lisäksi olemme saaneet ihan oikeita töitä tehtäväksemme. Töitä olisi tarjolla enemmänkin, mutta tekijöistä on hieman pulaa. Onneksi nykyiset työt ovat olleet erittäin vaihtelevia. Opiskelijat ovat päässeet kuvittamaan, tekemään websuunnittelua, taittamaan, videokuvaamaan ja editoimaan. Työskentelytahtimme on verrattain aika hidasta, mutta maaliin ollaan päästy.

Videoluentojen kuvausta

Grasut pääsivät testaamaan Green Screenin käyttöä kun kuvaamme erityisoppilaitosten luentosarjaa. Työhön kuuluu myös editointi ja kuvausten valmistelu ym. Kuvassa Grasu15-luokan Matti kameran edessä, kun testasimme luennoitsijan sijoittelua kuvaan.

Aloittavan Grasu15-luokan kanssa olemme opetelleet sekä koulussa olemista että työn tekemistä. Graafisen suunnittelun työprosessi, ohjelmistot ja typografia ovat olleet päällimmäisinä aiheina kun olemme kahlanneet Graafisen suunnittelun työmenetelmät-tutkinnon osaa.

Typografian testejä

Kuvassa typografian tuntien saldoa. Etsimme hyviä ja huonoja fontteja. Toiset ovat vasemmalla puoella, toiset oikealla. Voit itse päätellä kummin päin opiskelijat fontit taululle laittoivat.

Muuta saldoa kuvagalleriana:

Suomessa sataa aina?

Vielä ei autoissa välttämättä talvirenkaita tarvitsisi, mutta monilla (itsellänikin) sellaiset jo on. Sateenvarjo, kumisaappaat ja tuulipuku näyttäisi olevan parhain asukokonaisuus nykyisin Suomen loppuvuoteen. Taivas on harmaa ja kaikki on kovin ankeaa. Kauniista syksystä ollaan kuljettu tähän pisteeseen. Esteettistä kauneutta kaipaavalle graafiselle suunnittelijalle tämä voi olla kamalaa aikaa. Toisaalta se voi myös varata akkuja tulevia, kirkkaampia vuodenaikoja varten ja näin kerätä visuaalisia varantoja sinne. Voiko graafinen suunnittelija toimia kuten talviunta nukkuva eläin ja toimia puoliteholla ja säästellen tämän ajan? Onko vuodenajalla oikeasti mitään merkitystä graafisen suunnittelun työssä tai sen opiskelussa? Mitä mieltä olet, heitä alle kommenttisi.

Kategoriat: Blogi.

Comments

Vastaa